Występuje w postaci pasty, kostek 4x4mm, 6x6mm, 9x9mm, 12x12mm. Z dodatkiem oliwy z oliwek (3%) lub bez.
Produkt ten jest przeznaczony dla gastronomii oraz przemysłu spożywczego.
W gastronomii stanowi wyśmienity dodatek do gulaszów, zup, past, pierogów, zapiekanek, kanapek, hot-dogów, kebabów, pizz, bigosu.
W przemyśle cebula ta jest używana w produkcji sosów, przeróżnych gotowych dań, wyrobów mięsnych. Pakowana w 20kg aseptycznym worku.
Główne zalety:
- 1kg otrzymuje się z 2kg świeżej cebuli - cebula jest już gotowana i nie traci wagi, zużywa się w 100%.
W przypadku świeżej czy mrożonej cebuli w trakcie obróbki termicznej traci się około 50 % objętości.
- Oszczędność na wydatkach gotowania cebuli,
- Dzięki przerwie enzymatycznej nie wydziela wody w trakcie dalszego gotowania,
- Brak punktów krytycznych związanych z bezpieczeństwem na produkcji – używa się gotowy produkt,
- 18 miesięczny termin przechowywania, po otwarciu 10 dni w lodówce bez utleniania,
- Przechowywanie w pokojowej temperaturze - oszczędność na wydatkach magazynowania,
- Nie wydziela zapachu do otwarcia – brak potrzeby przechowywania w specjalnie wyznaczonym miejscu,
- Niezmienna jakość i smak przez cały rok – ta sama odmiana hiszpańskiej cebuli z unikatowym słodkim smakiem, wysoko ceniona na Świecie.
- Niezmienne ceny przez cały rok.
Dostępne są 2 rodzaje opakowań dla gastronomii:
Puszka 2,6KG (2 lata terminu przydatności), Worek aluminiowy 3KG ( 1,5 roku terminu przydatności).
Opakowanie dla przemysłu: 20 kg worek aseptyczny